Aa

Aa

Одржана радионица за децу из система социјалне заштите

Одржана радионица за децу из система социјалне заштите

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Александар Вулин и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовали су данас првој од седам едукативних радионица пројекта "Буди свој" које су усмерене ка социјалном оснаживању младих без родитељског старања.

Вулин је истакао да је задовољан што је министарство на чијем је челу део пројекта, који, како је казао, има за циљ да деци која су у систему социјалне заштите улије самопоуздање и знање везано за искушења која их очекују кад изађу из тог система.

"У Србији је 5 800 деце у систему социјалне заштите, од чега је њих 987 у животној доби од 18 до 27 година за које је и програм "Буди свој" и намењен. Ми смо ту да их охрабримо и да им покажемо да су равноправни чланови друштва", рекао је Вулин.

Он је истакао да ће министарство учинити да кроз активне мере запошљавања деца из система мера социјалне заштите лакше стигну до запослења.

Вулин је казао и да ће министарство на чијем је челу код министарства просвете покренути иницијативу да деца без родитељског старања имају позитивну дискриминацију за упис на факултете на буџетско финансирање или за пријем у студентске домове.

Што се тиче пројекта "Буди свој", Вулин је нагласио да се у његовој реализацији не користе буџетска средства већ да се разговарало са друштвено одговорним лицима која су, како је рекао, казала да имају могућности да у свом приватном сектору омогуће запослење деци из система социјалне заштите.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да је за Центар за социјални рад у Новом Саду велика ствар што пројекат "Буди свој" креће управо из Новог Сада. Осврћући се на разговор са децом без родитељског старања која су учествовала у раду поменуте радионице Вучевић је рекао да су ти млади људи отворили доста питања над којима се свако мора замислити када даје одговор на њих.

"Изузетно ми је драго што смо разговор имали пред представницима медија који су могли да се увере да се не ради ни о каквом намештеном разговору, јер смо добили изузетно тешка питања. Уверен сам да је ова радионица добра, јер је њен циљ добар" рекао је Вучевић.

Координатор пројекта "Буди свој" Милена Јакшић рекла је да се радионица организује са циљем да се млади без родитељског старања припреме за процес осамостаљивања који наступа по њиховом изласку из система социјалне заштите.

"Процес осамостаљивања почиње оног тренутка када ови млади људи бивају препуштени сами себи са отвореним и нересеним егзистенцијалним питањима. Знања која им преносимо на овим радионицама имају за циљ да унапреде вештине корисне за запослење и самозапослење, али и за остале аспекте друштвеног живота", рекла је Јакшић.

Полазница радионице Анђела Стојановић рекла је да је поменути пројекат за њу од велике важности, јер ће ускоро напустити хранитељску породицу, а на радионици добија битне информације које ће јој бити корисне у процесу осамостаљивања.

"Учимо важне свари, пре свега у делу комуникација са послодавцима, а доста радимо и на подизању нашег самопоуздања и сигурно ћу похађати и наредне радионице", рекла је Стојановић.