Aa

Aa

Одржана конференција „Безбедан рад – здрава будућност”

Одржана конференција „Безбедан рад – здрава будућност”

Одржана конференција „Безбедан рад – здрава будућност”

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић отворио је конференцију „Безбедан рад – здрава будућност” посвећена Години безбедности и здравља на раду и Европској недељи безбедности и здравља на раду и истакао важност безбедности и здравља на раду, као и изазове на даљем унапређењу ове сложене, мултидисциплинарне и осетљиве, али и друштвено одговорне области. 

 

Нерић је нагласио да задатак свих нас у систему безбедности и здравља на раду јесте унапређење културе превенције, али и охрабривање свих учесника на указивању слабости система у циљу превазилажења истих. Имајући у виду улогу безбедности и здравља на раду у друштву, истакао је да је Влада Републике Србије 2019. годину прогласила Годином безбедности и здравља на раду како би подигла свест о значају безбедности и здравља запослених.

 

В. д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула представила је нови приступ безбедности и здравља на раду у Републици Србији кроз нови Закон о безбедности и здрављу на раду који ће бити донет до краја 2019. године, којим ће, између осталог, бити уређено издавање дозвола за рад за високоризичне послове, а биће утврђена обавеза послодавцу да сваког запосленог мора упутити на лекарски преглед према ризицима радног места, минимум једном у пет година. 

 

„Новим законом, дају се већа овлашћења инспекторима рада који ће моћи да затворе градилишта на којима нису примењене мере безбедности и здравља на раду”, истакла је Фуртула и додала да се неће толерисати ниједан пропуст.

 

 В. д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић представио је резултате инспекцијског надзора у области безбедности и здравља на раду. Према његовим речима, у току 2018. године, инспектори рада извршили су укупно 26.515 надзора у области безбедности и здравља на раду, док је број извршених надзора поводом повреда на раду 908. 

 

Ђуровић је истакао проблем пада са висине као једног од најчешћег узрока повреда на раду са смртним исходом. Сматра да се послодавци не обраћају у довољној мери инспекцији рада која пружа и саветодавну помоћ.