Одржана едуктивна радионица пројекта „Реци НЕ раду на црно“ у Пироту

Одржана едуктивна радионица пројекта „Реци НЕ раду на црно“ у Пироту

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је едукативној радионици у Пироту, која је спроведена у склопу пројекта "Реци НЕ раду на црно", где су представљени досадашњи резултати пројекта, а дискутовано је и о начинима ефикасног сузбијања нелегалног рада.

 

Министар Ђорђевић изјавио је да је ово друга по реду едукативна радионица, од предвиђених 10, које ће се до краја текуће године одржати у градовима целе Србије.

 

„Циљ Министарства и Инспектората за рад јесте да кроз пројекат „Реци НЕ ради на црно“ разговарају са послодавцима, синдикатима и радницима и целој јавности укажу на велики значај сузбијања сиве економије и на корист коју имају сви они који поштују закон Републике Србије“, рекао је Ђорђевић.

 

Како је истакао министар, ефикасност овог пројекта значиће целој Србији, на првом месту  заштити права радника, спречиће се нелојална конкуренција, а већом наплатом пореза и доприноса омогућиће се и додатно улагање у нашу земљу и тиме побољшати услови живота свих наших грађана.

 

В.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић рекао је да Инспекторат рада, поред борбе против сиве економије, истовремено ради на већој безбедности и здравља на раду.

 

„Имамо резултате којима се поносимо. Прошле године открили смо преко 22000 лица која су радила на црно, а од тога је 94 одсто засновало стални радни однос. У току ове године имали смо 8000 надзора више, него у истом периоду прошле године и разултати показују да је за неких 20 одсто мањи број лица који раде на црно“, рекао је директор.

 

Ђуровић истиче да  су законске промене у оквиру Закона о раду усвојене у децембру месецу прошле године, а које подразумевају да послодавац мора да пријави на здравствено и социјално осигурање радника, пре него што лице почне да ради утицале на постигнуте резултате.

 

„Акцијама које спроводимо свакодневно постижемо смањење броја лица која раде на црно, али откривамо и доста нерегистрованих субјеката. Прошле године смо имали 769  нерегистрованих субјеката који су радили без законских регулатива“, рекао је Ђуровић и додао да се уз подршку Норвешке амбасаде инспектори се додатно технички опремају и тиме се стварају услови за ефикаснији рад.

 

Начелница Пиротског округа Драгана Тончић истакла је да је едукативна радионица у оквиру пројекта „Реци НЕ раду на црно“ добра прилика да се подигне свест код грађана о штетности рада на црно, обзиром да Пиротски округ има више од 900 компанија и преко 2200 предузетника који послују.