Одржана 5. седница Савета за права детета

Читај ми

На 5. седници Савета за права детета Владе Републике Србије поред државног секретара Ненада Нерића, испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присуствовао је и посебни саветник министра Драган Вулевић који је представио досадашњи рад Министарства на изради Закона о правима детета и заштитнику права детета.

 

Како је истакао, радна група коју је формирао министар Зоран Ђорђевић, а у којој су учествовали проф др Невена Петрушић, проф др Невена Вучковић Шаховић, Тамара Лукшић Орландић и помоћник Републичког секретара за законодавство Ранка Вујовић, сачинила је преднацрт овог закона.

 

„Овим Законом учињен је велики корак у унапређењу, промоцији и  обезбеђивању контроле заштите права детета у Републици Србији. Овај Закон је по свом садржају јединствен, јер у себи садржи одредбе којима се верификују сва права детета и инструменти независне контроле и заштите. Његовим доношењем испуњавају се наше обавезе из препоруке из последњег универзалног периодичног прегледа о стању људских права у Србији, препоруке Комитета за права детета у Женеви и одређене обавезе дефинисане Акционим планом за реализацију обавеза из поглавља 23“, рекао је Вулевић, који је уједно представио и план даљег рада на доношењу овог закона које се очекује у првом кварталу 2019. године.