Aa

Aa

Одржан први састанак Радне групе за припрему Нацрта Закона о безбедности и здрављу на раду

Одржан први састанак Радне групе за припрему Нацрта Закона о безбедности и здрављу на раду

Одржан први састанак Радне групе за припрему Нацрта Закона о безбедности и здрављу на раду

Читај ми

„Боља законска решења омогућиће стварање услова за безбеднију и здравију радну средину која омогућава запосленима да продуктивно раде, што ће директно утицати на економски раст, запошљавање и побољшање функционисања тржишта рада, са крајњим позитивним утицајем на привреду“, истакла је министарска за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на првом састанку Радне групе за припрему Нацрта Закона о безбедности и здрављу на раду.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић навела је да је доношење Закона о безбедности и здрављу на раду део реформских процеса у Републици Србији и унапређења система безбедности и здравља на раду са циљем спречавања повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом.

 

„Да би се остварио циљ овог закона, односно спроводила и унапређивала безбедност и здравље на раду запослених, лица која учествују у радним процесима, као и лица која се затекну у радној околини, ради спречавања повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом, потребно је стално повећавати ниво безбедности и здравља на раду, а посебно непосредних учесника у процесу рада“, рекла је министарка.

 

Такође, проф. др Кисић Тепавчевић истакла је и да промовисање културе превенције и добре праксе у области безбедности и здравља на раду на свим нивоима организовања послодаваца, запослених и државе треба да буде добро планирано, пројектовано и спроведено у смислу промоције процене професионалних ризика, што се постиже васпитањем, образовањем, оспособљавањем и другим врстама едукација.

 

Доношењем поменутог закона извршиће се потпуно усклађивање са законодавством ЕУ и испунити обавеза утврђена Националним програмом за усвајање правних тековина Европске уније.

 

В.д директора Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Радојичић навела је да ће се позивни ефекти овог закона огледати у повећању нивоа заштите и безбедности и здравља запослених на раду.

 

В.д. директора Инспектората за рад Милан Цветков рекао је да ће се овим нацртом закона увести прописивање већих новчаних казни за непоштовање спровођења мера у циљу обезбеђивања безбедности и здравља на раду запослених.

 

У изради Закона о безбедности и здрављу на раду кроз рад Радне групе учествују репрезентативни социјални партнери.