Aa

Aa

Одржан први састанак Радне групе за анализу одговора на корона вирус у систему социјалне заштите

Одржан  први састанак  Радне групе за анализу одговора на корона вирус у систему социјалне заштите

Одржан први састанак Радне групе за анализу одговора на корона вирус у систему социјалне заштите

Читај ми

Први састанак Радне групе која ће се бавити израдом свеобухватне анализе одговора Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на епидемију изазвану болешћу COVID-19, након укидања ванредног стања одржан је данас у Београду.

 

Том приликом министар  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић захвалио се Светској здравственој организацији и стручној јавности као и осталим члановима који ће учествовати у анализи свега онога што је урађено у претходном периоду. 

 

„Као што смо обећали, стручна јавност уз подршку Светске здравствене организације анализираће одговор на корона вирус у систему социјалне заштите. Хронолошки смо доносили низ мера, јавност је о томе обавештена.  Податке које смо  од првог дана водили и извештаје који су нам свакодневно достављани  мислим да ће бити од изузетне важности овој радној групи која треба да уради ту анализу.  Највише смо се ослањали на господина доктора Предрага Кона и господина Бранислава Несторовића. Мислим да се то показало као добро, осим случајева који су се десили у Нишу и Неготину који су били последица људског фактора, сматрам да смо као систем социјалне заштите одлично одговорили“, истакао је Ђорђевић. 

 

Он је рекао да Светска здравствена организација има алате и искуства из неких ранијих пандемија и  да ће то њихово искуство сада користити. 

 

„Жеља је да независна група анализира све што смо радили и да резултати буду представљени јавности. Немамо чега да се стидимо, напротив, можемо да будемо пример добре праксе“, поручио је министар и пожелео успешан рад. 

 

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша овом приликом истакао је да је један од основних задатака Светске здравствене организације  да помаже државама чланицама, нарочито је то важно у ванредним ситуацијама као што је ова епидемија односно пандемија  COVID-19.

 

„Још један задатак је анализа одговора  земаља односно појединих институција на ванредну ситуацију. Светска здравствена организација је развила различите поступке којима се може урадити анализа одговора националних институција и у овој ситуацији помажемо Министарству и националним стручњацима тим поступцима који ће српски стручњаци да користе како би направили анализу одговора на COVID-19 у установама социјалне заштите. То је од изузетне важности, како би знали шта је добро, а шта не и како би  били спремни да одговоримо  на евентуални други талас COVID- 19“, закључио је Ивануша.

 

Радном групом ће руководити Миљан Ранчић, Канцеларија Светске здравствене организације у Србији, док су чланови: Невана Шовић, Канцеларија UNFPA; Ивана Мишић UNICEF; Ива Вучичевић, Канцеларија Светске здравствене организације  у Србији; прим. др Предраг Кон, члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19; проф. др Бранимир Несторовић, Универзитетска дечија клиника у Београду, члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19; проф. Др Зоран Гојковић, Покрајински секретар за здравство, члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19;  др. Биљана Зекавица, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Јована Вазура, Министарство за рад, запошљавање,  борачка и социјална питања; Сандра Перић, Комора социјалне заштите; проф.  др Мирослав Бркић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду; др правних наука Марта Сјенчић, Институт друштвених наука Београд; др сци Драган Миљуш, Институт за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“.