Aa

Aa

Одговорна политика према грађанима је основни задатак Владе Србије

Одговорна политика према грађанима је основни задатак Владе Србије

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је Међународни научни скуп под називом „Социјална политика на раскршћу векова“ и поручио да очекује да препоруке учесника скупа дају практичне смернице које ће помоћи да професионалци који раде у овој области значајно унапреде систем социјалне заштите и социјалне политике у наредном периоду.

 

Према речима министра, бројни изазови са којима се грађани сусрећу на готово свакодневном нивоу подсећају да социјална политика није и не би требало да буде само теоријска научна област, већ изузетно оперативна и жива делатност.

 

„Познато је да се у оквиру социјалне политике и социјалне заштите, налази заштита најугроженијих категорија становништва наше земље – од најмлађих до најстаријих суграђана. Пошто је реч о веома широком спектру делатности и изузетно осетљивој популацији, потребно је да сви, и медији и законодавци и ми који закон спроводимо у пракси, негујемо пажљив и одговоран однос према овој теми. Интерес најрањивијих група наших суграђана је оно што би увек требало да имају на уму сви који се оперативно баве социјалном политиком“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио да је афирмисање професије и свеобухватна обука професионалог кадра услов за унапређење мера и услуга које су намењене најрањивијим групама.

 

„Не само као запослени у систему социјалне заштите, већ и као друштво у целини, требало би константно да преиспитујемо своје ставове, да доносимо добро промишљене одлуке које се односе на живот корисника, и да унапређујемо политике које су усмерене ка њиховој заштити“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања снажно подржава развој поменуте струке као и да је отворено за све предлоге и сугестије професионалаца, како би заједно превазишли све изазове са којима се сусрећу.

 

„Министарство жели да води одговорну политику према свим својим грађанима. Овај скуп је прилика да учесници истакну своје ставове помоћу којих ћемо увести неке нове реформе у корист наших грађана, јер је то наш основни задатак“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је захвалио Комори социјалне заштите и Високој школи социјалног рада на залагању и рекао да је у разговору са директором школе предложено увођење стручне праксе у Министарство, јер како каже, то је један од начина да будући професионалци виде са каквим проблемима се суочава држава и какву политику води, коју ће у будућности они да воде.