Aa

Aa

Одата почаст мајору Тепићу, иницијатива за споменик

Одата почаст мајору Тепићу, иницијатива за споменик

Читај ми

БЕОГРАД - У Београду је данас уз војне почасти и полагање венаца одата пошта мајору ЈНА Милану Тепићу, који је пре 25 година страдао током сукоба са хрватским снагама код Бјеловара, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је то министарство поднело иницијативу за подизање споменика.

На спомен плочу мајора Тепића венце су положили чланови породице, представници војске, Министарства одбране, као и министар за рад, запосљавање, борачка и социјална питања Вулин, који је рекао да је министарство покренуло иницијативу за подизање споменика мајору Тепићу, а да се са градом у току договори у вези са избором локације.

Вулин је рекао да су Милан Тепић и војник Стојадин Мирковић, који су погинули пре 25 година, пример да српски народ кроз своју истроију увек има на кога да се ослони.

"Народ који у себи у сваком рату изнедри овакве људе, народ је који може да верује да ће му будућност увек бити обележена храбрим и честитим људима", рекао је Вулин.

Он је навео да Србија није изазивала ни тражила ратове на простору бивше Југославије деведесетих година, али да су ти сукоби, који су разбили Југославију и на крају завршили бомбардовањем, показали да српски народ има огромну снагу и способност да се одржи.

"Србија не жели рат, Србија не тражи ратове, Србија није земља ни народ која не зна шта је цена рата и због тога цени мир, али је Србија спремна да се, вођена оваквим херојима, избори за своју слободу", рекао је Вулин и додао да су дужност и слобода речи које објашњавају српски народ.

Пре 25 година, на данашњи дан, мајор Милан Тепић дигао је у ваздух, са 170 тона експлозивних средстава, складиште борбених средстава "Барутана" у селу Беденик, недалеко од Бјеловара, како би спречио да га преузму припадници Збора народне гарде.

Страдали су и Тепић и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтео да се преда, док је хрватска страна потврдила губитак 11 својих војника.