Aa

Aa

Обрачун минулог рада убудуће исти за све запослене у Србији

Обрачун минулог рада убудуће исти за све запослене у Србији

Читај ми

БЕОГРАД - Ступањем на снагу измењеног Закона о раду мења се начин обрачуна минулог рада, па износ од 0,4 одсто по години стажа важи искључиво за рад проведен код актуелног послодавца.

Помоћник министра рада Зоран Лазић је за Танјуг објаснио да то практично значи да ће запослени, који је 29. јула започео радни однос код новог послодавца, у обрачунском листићу имати нула динара, без обзира на то колико му је стажа уписно у радној књижици.

Закон о раду, додао је Лазић, представља кровни закон, па неке делатности за одређене категорије запослених имају посебне законе којима на другачији начин регулишу поједине сегмете из радног односа.

"Новоусвојене измене Закона о раду су примењене одмах, а поготово ова одредба која се тиче минулог рада", каже Лазић.

Посебним законом били су, на пример, обухваћени државни службеници, а влада је јуче усвојила измену тог закона којим се исплата минулог рада дефинише на начин како је то предвиђено Законом о раду.

Лазић је указао да, када и закон о државним службеницима буде усвојен у парламенту, ниједан запослени неће бити изузет, па ће запослени у државној управи и локалној самоуправи надокнаду за минули рад примати на начин како то предвиђа Закон о раду.

"Није истина да ће било који запослени у Србији бити изузет од примене одредбе која опредељује минули рад само код послодавца. Биће изједначени када се посебни закони усагласе са Законом о раду и кад их Скупштина Србије коначно и усвоји", прецизан је Лацић.

Категорија која је опредељивала право запосленог да за све време проведено у радном односу има увећање зараде за 0,4 одсто за сваку годину рада, сада је преиначена у минули рад само код послодавца код кога запослени тренутно ради.

"Минули рад је категорија која није ни радно искуство, ни лојалност послодавцу, што практично минули рад треба да буде јер је то случај свуда у свету", каже Лацић и додаје да би радно искуство требало да вреднује послодавац приликом договора о висини зараде запосленог.

Изменама закона који се односе на рад државних службеника, запослени у приватном сектору и државној управи, односно сви запослени биће изједначени у примени одредбе која се односи на обрачун по основу минулог рада.