Aa

Aa

Обновљени споменици у Краљеву

Обновљени споменици у Краљеву

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драган Поповић, обишао је данас радове на санацији и реконструкцији споменика и ратних меморијала на територији града Краљева.


Обилазећи радове на спомен обележју Алеја носилаца споменице 1941. на Старом гробљу у Краљеву Драган Поповић је рекао да је изузетно задовољан сарадњом са Заводом за заштиту споменика културе и да је на територији коју обухвата овај завод урађено много на обнови споменика, али да има још пројеката које ће бити реализовани у будућем периоду.
„На овом спомен обележју се виде резултати рада и они су спроведени према пројекту и средствима добијеним од Министарства, али с обзиром да се овим радовима ипак не решава све на његовој санацији, тражићемо проширење пројекта како би споменику вратили стари сјај јер ови великани то заслужују“, навео је Поповић.
Према његовим речима, држава је у последње две године на обнови споменика урадила више него што је урађено у претходних 20 година, а тренутно су у току радови на обнови 41 спомен обележја у чију санацију је уложено око 200 милиона динара.
Поповић је истакао да се радови које финансира Министарство за рад изводе у складу са пројектима, да се поштују рокови и да се води рачуна о сваком потрошеном динару, и уједно је позвао локалну самоуправу да више брине о редовном одржавању спомен обележја и ратних меморијала јер је то јефтинија и дуготрајнија опција од инвестиционог одржавања.
Државни секретар Драган Поповић је данас обишао и радове на обнови спомен топа Ружића брдо, у Драгчићима, и утврдио да радови иду предвиђеним током и да се њихов завршетак очекује до краја јуна ове године.
Државни секретар је обишао и Гробницу хероја 1941. године, која је средствима Министарства обновљена прошле године, као и споменик Ослободиоцима Краљева, и констатовао да су радови квалитетно изведени и да је стање споменика захваљујући редовном одржавању добро.
Пре обиласка радова, државни секретар је са директором Завода за заштиту споменика културе у Краљеву, Иваном Милуновићем, разговарао о актуелним пројектима на санацији спомен обележја које овај завод спроводи, као и о будућим заједничким активностима на обнови споменика који се налазе на територији Завода.