Aa

Aa

Обилазак српских војних меморијала у Словачкој и Чешкој Републици и присуство комеморативној свечаности у Јиндриховицама

Обилазак српских војних меморијала у Словачкој и Чешкој Републици и присуство комеморативној свечаности у Јиндриховицама

Читај ми

Република Словачка и Чешка Република – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драган Поповић, 24. и 25. јуна 2016. године боравио је у службеној посети Словачкој и Чешкој Републици. У Словачкој Републици састао се са представницима Удружења Срба из Словачке који су покренули иницијативу да се на српском војничком гробљу у Великом Међеру у Републици Словачкој где почива 5600 српских војника страдалих у Првом светском рату подигне споменик војводи Петру Бојовићу.

 

Државни секретар је такође положио венац и одао почаст свим страдалим у Великом Међеру као и у месту Петрзалка где се налази споменик посвећен страдалим војницима у Првом светском рату. 

На позив Заједнице српских удружења и Српске православне цркве у оквиру обележавања Видовданских свечаности, 25. јуна 2016. године државни секретар је присуствовао верском обреду у месту Јиндриховице у Чешкој Републици где је код спомен костурнице у којој почива 7600 српских војника из Првог светског рата положио венац и одао почаст свим страдалим. Комеморацији са верским обредом су такође присуствовали представници Амбасаде Републике Србије у Чешкој Републици, Српске православне цркве и Српска удружења у Чешкој Републици.