Aa

Aa

Обезбеђена средства за све савезе ОСИ

Обезбеђена средства за све савезе ОСИ

Читај ми

БЕОГРАД - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ове године обезбедило је довољну количину средстава за функционисање свих 22 републичка и 11 покрајинских савеза који окупљају више од 500 организација које се брину о особама са инвалидитетом (ОСИ), изјавио је данас ресорни министар Александар Вулин.

Он је, приликом потписивања уговора са представницима републичких и покрајинских савеза ОСИ, чији пројекти су подржани на конкурсу за унапређење положаја ОСИ, истакао да је ове године повећан и буџет у те сврхе за 44 милиона динара, који ће, како сматра, значајно помоћи да ОСИ више могу да користе све што треба да им буде на располагању.

"Прошле године, преко НСЗ запослено је 5.860 ОСИ, што је далеко најбољи резултат од како НСЗ постоји, запошљава и посебно води евиденцију ОСИ. Верујемо да ћемо ове године бити и бољи и успешнији", тврди министар.

Напомињући да Министарство ове године хоће да се позабави и једним, "помало заборављеним сегментом", односно образовањем особа са инвалидитетом, посебно образовањем деце са инвалидитетом, Вулин каже да се, заједно са Министарством просвете, морају обезбедити материјални услови, одговарајући програми, уџбеници, односно прилика да, након завршетка школовања, деца добију прилику и да се запосле.

"Најчешће су ОСИ запошљаване у области које траже средњу стручну спрему. Велики је недостатак, при запошљавању ОСИ, са факултетским образовањем. Послодавци их траже, али нажалост, немамо их довољан број и зато смо ту, да вршимо дообуке и преквалификације, али и да се, кроз систем школовања, од самог почетка усмеримо на оно што ОСИ могу да раде, а за шта је потребно образовање", рекао је Вулин.

Директорка Националне организације особа са инвалидитетом (НООСИ) Иванка Јовановић истакла је да за њену организацију потписивање Уговора о финансирању програмских активности са Министарством рада представља јако важан догађај, пре свега, јер се тим средствима обезбеђује редовно финансирање програмских активности, које спроводе на националном и на локалном нивоу.

Објашњава да је то читав сет различитих група активности намењених ОСИ различитих категорија- физичког, сензорног, или интелектуалног инвалидитета, који се односе и на заступничке активности, попут утицања на доносиоце одлука за одређене прописе, који су у складу са европским стандардима поштовања људских права.

"Ту су и активности које подижу видљивост ОСИ, присуство у јавности, омогућују већу приступачност и остваривање разних њихових креативних потенцијала. Ту је здравство, образовање, уклањање свих препрека, питање приступачности, заправо не постоји ниједна област у друштвеном животу која се не тиче ОСИ, јер, сва људска права треба да припадају и нама, а ово је један од начина, да кроз те програме, ми радимо управо на томе", рекла је Јовановић.

Истиче да се покушава да се у континуитету унапређује положај ОСИ, јер то, како сматра, заиста јесте процес, и никада се не може рећи да је неко питање у потпуности решено и да се више нема потребе бавити њиме.