Обележено сећање на мисију шкотских жена и докторку Елсу Ингилс

Обележено сећање на мисију шкотских жена и докторку Елсу Ингилс

Обележено сећање на мисију шкотских жена и докторку Елсу Ингилс

Читај ми

Представник министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,  Зоран Антић положио је венац и одао почаст код Спомен – чесме „Црквенац“ у Младеновцу. 

 

У церемонији су такође узели учешће и представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Врања, председник Градске општине Младеновац, представници амбасада Аустралије, Велике Британије, Канаде, Холандије и представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије као и грађани.

 

После церемоније полагања венаца одржан је пригодан културно уметнички програм а присутним грађанима обратио се председник градске општине Младеновац.

 

 

Спомен – чесма „Црквенац“ у Младеновцу подигли су војници Моравске дивизије, у част болничке мисије Шкотланђанки које је предводила докторка Елси Ингилс. Пољска болница у тадашњем Младеновцу, у којој су радиле жене из свих крајева Британске  империје,  других чланица Атанте и неутралне Холандије, била је једна од многих видова помоћи Србији у борби против епидемије пегавог тифуса. Болничке мисије су захваљујући самопожртвованом раду и храбрости, половином 1915. године, успеле да зауставе даље ширење заразе и омогуће Србији успешан наставак борбе за слободу.