Aa

Aa

Обележено ослобођење Београда

Обележено ослобођење Београда

Читај ми

БЕОГРАД - Државна церемонија поводом обележавања 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, одавањем почасти партизанским јединицама и Црвеној армији одржана је данас на Гробљу ослободилаца Београда.

Уз државне и војне почасти и репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије венце су на спомен обележје положили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и градоначелник Београда Синиша Мали.

Вулин је у изјави новинарима навео да данас славимо слободу али и историју која се не може политизовани и мењати, док је Мали најавио да ће Београд и убудуће на достојан начин одавати почаст ослободиоцима.
"Проста је историјска истина да је Београд ослобођен од стране Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије у садејству са Црвеном армијом", рекао је он.

Вулин је нагласио и да је то нешто "што се не сме и не може политизовати", истакавши да све што је било после можемо оценити "на овај или онај начин".

Према његовим речима, проста и једноставна историјска чињеница да је слобода дошла од стране Народноослободилачке војске и Црвене армије "није и не може бити предмет полтике".

Вулин је навео и да исто тако "не може бити предмет политике да је у Београду за те четири године убијено висе од 60.000 људи и да су то неки наши сународници сасвим мирно ми без протеста посматрали".
"Данас славимо слободу али славимо и истину - историја се може тумачити али се не може мењати", рекао је Вулин док је Мали најавио да ће град Београд и убудуће достојно обелезавати Дан ослобођења у Дугом светском рату.

Градоначелник Београда је навео и да се полагањем венаца завршава прослава ослобађање Београда у Другом светском рату.
"Мислим да смо на достојан начин обележили велики јубилеј у историји нашег града и наше земље", рекао је Мали, подсетивши да је у протеклих десет дана у Београду организован велики број програма - изложби, разних манифестација...

Према његовим речима, ту спадају и свечана акдемија у Центру "Сава" и "феноменална војна парада" на простору између Палате Србије и Дунава.
"Мислим да смо на прави начин одали почат свима онима који су своје животе дали за ослобођење града Београда и свим тим јунацима херојима, ветеранима на прави начин показали да су заслужни грађани наше земље", рекао је он.

Мали је изразио задоволсјтво начином на који је град Београд то урадио "након деценија током којих се тај догађај није на прави начин обележавао".

Према његовим речима, град Београд преузима обавезу да и у будућности на прави начин обележава Дан ослобођења у Другом светском рату.

Почаст ослободиоцима Београда одали су и бројни гарђани, неки пристигли и из Словеније, ветерани, представници удруженај која негују традиције ослободилачких ратова и представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана.

Уз припаднике СУБНОР-а Србије и Министарства одбране и Војске Србије почаст ослободиоцима Београда одао је и начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, генерал армије Валериј Герасимов.

Неких од окупљених носили су југословенске заставе са зведом петокраком, транспаренте са натписом "Смрт фашизму-слобода народу" , "Против рехабилитације Драже Михаиловића".

После вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути својим совјетским савезницима, ослободили су 20. октобра 1944. главни град Србије и Југославије.

Тиме је окончана четворогодишњи период његове окупације током којег је страдао велики број Београђана, док је сам град претрпео девастацију изузетно великог обима.