Aa

Aa

Oбележeнe годишњице од смрти војводе Живојина Мишића, војводе Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића

 ОБЕЛЕЖEНE ГОДИШЊИЦЕ ОД СМРТИ ВОЈВОДЕ ЖИВОЈИНА МИШИЋА, ВОЈВОДЕ ПЕТРА БОЈОВИЋА И АРМИЈСКОГ ГЕНЕРАЛА ПАВЛА ЈУРИШИЋА

Oбележeнe годишњице од смрти војводе Живојина Мишића, војводе Петра Бојовића и армијског генерала Павла Јуришића

Читај ми

У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, државним церемонијама обележене су годишњице смрти војвода Живојина Мишиће и Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма.

 

Церемонију полагања венаца и одавања почасти војводи Живојину Мишићу испред Министарства за рад,запошљавање,борачка и социјална питања, предводила је в.д. помоћника министра Сања Лакић, која се обратила присутнима.

 

Државни секретари Зоран Антић и Дејан Антић предводили су церемоније код гробних места војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма.

 

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, потомци славних војсковођа и многобројна борачка и удружења за неговање традиција   

 

Војвода Живојин Мишић, Струганик код Мионице, 7/19. јул 1855 био је српски и југословенски војвода (фелдмаршал). Умро је 20. јануара 1921. године у Београду и сахрањен је на парцели 28, гробница 42 – II. Као најзнаменитији војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје, од свог народа сматран је за легенду.

Војвода Петар Бојовић умро је 19. јануара 1945. године у Београду и сахрањен је на парцели 6, гробница 68 – III. У низу од само четири српска генерала који су добили чин војводе, био је последњи коме је ова почаст додељена, а и најмлађи.

Армијски генерал Павле Јуришић Штурм умро је 14. јануара 1922. године у Београду и сахрањен је на парцели 3, гробница 3 – II. Био је пруски официр који је прешао у српску војску и постао један од највећих српских војвода у историји.