Обележена годишњицa страдања Срба у Подрињу

Обележена годишњицa страдања Срба у Подрињу

Обележена годишњицa страдања Срба у Подрињу

Читај ми

Братунац, Република Српска – На позив Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић je присуствовао полагању венаца и одао почаст Србима убијеним у Подрињу на Војничком гробљу у Братунцу, 5 јула 2020. године.

 

У име институција Републике Српске церемонију је предводио председник Владе Радован Вишковић. Церемонији је присуствовала делегација коју су чинили  изасланик српског члана председништва Босне и Херцеговине Бошко Томић, министар за рад и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и председник Борачке организације Одбрамбено-отаџбинског рата генерал Миломир Савчић.

 

Србима страдалим у Подрињу почаст су одали и представници локалних власти, породице жртава, многобројна удружења и грађани.

 

Церемонији је предходио парастос страдалима.

 

 

На подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака током грађанског рата у Босни и Херцеговини страдало је 2.428 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча страдало око 3.500 Срба, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине. Напади су углавном извођени на најзначајније православне празник: Божић, Српску Нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Никољдан...

 

Од маја до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине срба у Сребреници, Братунцу и Скеланима.

 

У том пероду је само на подручју Сребренице нападнуто 21 српско село у којима је убијено више од 400 Срба, а у нападу на 22 српска села Општине Братунац убијено је најмање 560 Срба.

 

На Петровдан 1992. године муслиманске снаге под командом Насера Орића су упале у више српских села пљачкајући и палећи све што су стигле, а у српским селима Залазје, Биљача, Сасе и Загони убили су и масакрирали 69 Срба.

 

На овим просторима је у протеклом рату извршен највећи злочин, од стране припадника тзв. Армије БиХ, над српским цивилима. Злочини над српским становништвом су вршени у време када је Сребреница била заштићена и демилитаризована зона Организације Уједињених Нација.