Aa

Aa

Обележена годишњица страдања цивила и војника на војном гробљу Петржалки у Словачкој Републици

Обележена годишњица страдања цивила и војника на војном гробљу Петржалки у Словачкој Републици

Обележена годишњица страдања цивила и војника на војном гробљу Петржалки у Словачкој Републици

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је церемонију полагања венаца и одавања поште поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника на војном гробљу Копчани, у општини Петржалка у Словачкој Републици, на коме је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године.

 

Церемонији одавања почасти су присуствовали Јан Хрчка, председник општине Петржалка,  др Антон Хрнко, саветник председника Народне скупштине Словачке, Адријан Јенчо, генерални директор Сектора за јавне послове МУП Словачке и председник словачког дела Српско-словачке комисије за бригу о војним гробљима, др Данијела Суха, председница удружења Ћирилометодијана, Ернест Хуска из Одељења за културу општине Петржалка,представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије, представници и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, делегације Савеза потомака ратника 1912-1920, Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, Савеза удружења бораца Србије.

 

Државни секретар Зоран Антић истакао је значај добрих међународних односа између два народа и захвалио словачким званичницима на доприносу култури сећања на догађаје из Првог светског рата и одржавању српских меморијала из тог времена.

 

Такође, истакао је велику подршку Словачке Србији на путу ка ЕУ, али и очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

 

Односи Словачке и Србије и у наредном периоду биће унапређивани у свим областима, а не само областима очувања ратних меморијала, додао је Антић.

 

На војном гробљу Копчани, у Петржалки, код града Братиславе, је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године. Настало је 1916-1918 и ту су сахрањени војници девет народности. Недалеко одатле налазила војна болница и они који су ту преминули, без обзира на то да ли су били војници Аустроугарске, или за њих непријатељских снага, односно војници Русије, Србије и Италије, сахрањени су на том гробљу.

У непосредној близини самог гробља налази се бункер из Другог светског рата, који је био саставни део линије бункера која је утврђивала границу према немачком Рајху. Гробље је затечено уништено и град Братислава донирао је потребна финансијска средства, како би гробље могло да прође ревитализацију.