Aa

Aa

Обележена годишњица смрти краља Петра I

Обележена годишњица смрти краља Петра I

Читај ми

Комеморација поводом 94. годисњице смрти краља Петра Првог Карађорђевића почела је огласавањем звона са цркве Светог Ђорђа на Опленцу чији су звуци пратили поворку.

Крај владаревог саркофага, уз државне и војне почасти венце положили државни секретар министартсва рада Драган Поповић, представници министарства одбране, принц Александар Карађорђевић, председник општине Топола Драган Зивковић као и представници Задужбине краља Петра Првог, истоимене Средње Школе из Тополе, и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Краљ Петар Први Карађорђевић био је један од најзначајнијих нововековних српских владара који је на престо дошао 1903. године након Мајског преврата и убиства Александра Обреновића.

Његову владавину обележили су Анексиона криза, такозвани Царински рат са Аустроугарском, затим Балкански и Први светски рат из којих је Србија након великих победа али и људских жртава унела своју државност у Краљевину Срба Хрвата и Словенаца.

Краљ Петар Први преминуо је у Београду на данашњи дан 1921. године, а сахрањен је у Цркви на Опленцу цији је он ктитор.

Њену изградњу је надгледао станујући у скромној кући која данас носи назив Петрова кућа и место је сталне изложбене поставке која сведочи о династији Карађорђевић.

Посетиоци у њој могу да виде поред осталог чувени портрет Краља Петра Првог аутора Уроша Предића, његове оригиналне ратне дневнике, као и вредне дарове из Русије и са Хиландара, међу којима је и поклон непроцењиве вредности тајна вечера од седефа.

Извор: www.rtk.co.rs