Aa

Aa

Обележeна годишњица сећања на страдале родољубе и антифашисте на Метином брду код Крагујевца

Обележeна годишњица сећања на страдале родољубе и антифашисте на Метином брду код Крагујевца

Читај ми

Метино брдо, Крагујевац – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић положио је венац, одао почаст и обратио се код споменика „Талац“ на Метином брду код Крагујевца поводом обележавања годишњице сећања на страдале родољубе и антифашисте као и припаднике НОП-а са територије Тополе, Аранђеловца, Раче и Крагујевца.

Церемонију је организовао Градски Одбор СУБНОР-а из Крагујевца. Поред државног секретара венце су положили члан Градског Већа из Крагујевца , представници СУБНОР-а свих општина у Шумадији, Удружења за неговање традиција 1912-1918 и грађани.

У јединственом логору формираном на територији Шумадије и Поморавља, немачки фашисти и њихове слуге извели су прву групу од 67 антифашиста и родољуба пред специјално ископану јаму. У поменутој групи били су припадници НОП-а са територије Тополе, Аранђеловца, Раче и Крагујевца. Саборац Драгослав Банић, скочио је на немачки митраљез и својим чином спасио 5 другова и погинуо смрћу хероја. 2. Mарта 1942. године на падинама Метиног брда остало је 68 припадника НОПА-а и слободара из Шумадије. Легенда о Драгославу Банићу Виртусу траје и данас а споменик „Талац“ симболизује његов лик и пркосно држање пред фашистичким непријатељем и његовим слугама.