Aa

Aa

Обележeна 81. годишњица од злочина на Теразијама

Обележeна 81. годишњица од злочина на Теразијама

Обележeна 81. годишњица од злочина на Теразијама

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти на београдском тргу Теразије, код Споменика обешеним родољубима, којом је обележена 81. годишњица од злочина учињеног над цивилима од стране окупационих снага.

 

Почаст страдалим родољубима одали су и представници  Министарства Одбране и Вајске Србије, заменица градоначелника Весна Видовић, представници СУБНОР-а Србије, удружења за неговање традиција и грађани.  

 

Период Другог светског рата обележен је не ретко масовним злочинима над цивилним становништвом. У низу трагичних догађаја који су се одиграли у тада окупираној Србији, по својим ефектима посебно се издваја злочин почињен на београдском тргу Теразије 17. августа 1941. године.

Тога дана, немачке окупационе власти обесиле су на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

У спомен на петорицу суграђана трагично страдалих Град Београд је на тргу Теразије, у непосредној близини Игумановљеве палате, 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима, дело академског вајара Николе Јанковића.

У непосредној близини споменика је постављена спомен-плоча са епитафом који гласи: Борцима за слободу које су фашистички окупатори обесили на Теразијама 17. августа 1941. године: Јовану Јанковићу, раднику, Ратку Јевићу, земљораднику, Велимиру Јовановићу, земљораднику, Светиславу Милину, раднику, Милораду Покрајцу, ученику.