Aa

Aa

Обележeна 80. годишњица од злочина на Теразијама

Обележeна 80. годишњица од злочина на Теразијама

Обележeна 80. годишњица од злочина на Теразијама

Читај ми

Поводом обележавања 80 година од злочина над цивилима од стране окупационих снага на Теразијама, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти на београдском тргу Теразије код Споменика обешеним родољубима.

 

Почаст страдалим родољубима одали су и представници Министарства одбране и Вајске Србије, а венце и цвеће положили су  и представници Града Београда, удружења за неговање традиција и грађани.  

 

„Данас Србија храбро ступа напред, високо уздигнута чела, а главу спушта само на бројним стратиштима, где су нам злочинци покушали да затрти име, веру и живот“, рекао је државни секретар Капор том приликом.

 

Период Другог светског рата обележен је и масовним злочинима над цивилним становништвом. У низу трагичних догађаја који су се одиграли у тада окупираној Србији, посебно се издваја злочин почињен на београдском тргу Теразије 17. августа 1941. године, када су немачке окупационе власти обесиле на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

 

У спомен на њих, Град Београд је на тргу Теразије, у непосредној близини Игумановљеве палате, 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима.