Aa

Aa

Oбележена 77. годишњицa од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

Oбележена 77. годишњицa од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

Oбележена 77. годишњицa од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, предводио је државну церемонију обележавања 77. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији.

 

У оквиру комеморативних обележавања представници државне делегације положили су венац и одали почаст у некадашњем под логору Маутхаузена, Гусену 1, код споменика српским жртвама, на месту некадашњег крематоријума који је претворен у Меморијални комплекс.

 

Централна комеморативна свечаност започета je код спомен-плоче Србима умрлим у логорима Маутхаузена и споменика Југословенима палим у Другом светском рату. 

 

Заједничка, међународна, комеморативна свечаност у оквиру комплекса некадашњег логора смрти у Маутхаузену код централног споменика на Апел плацу почела је читањем „Маутхаузен заклетве“ на више језика. И ове године, део заклетве је прочитан на српском језику, после чега је уследила  церемонија полагања венаца и одавања почасти.

 

Takoђe, положени су веници и одата je почаст на савезничком војном гробљу из Првог светског рата у селу Рајфенрдорф у близини Маутхаузена, где је сахрањено 7.600 Срба. 

 

Церемонији су присуствовали и представници, Министарства одбране и Војске Србије, амбасадор Републике Србије у Бечу, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу, питомци Војне академије из Београда, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, представници  удружења бораца и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, представници српске дијаспоре који живе у Републици Аустрији. 

 

 

Логор смрти у Матхаузену представља једно од највећих места страдања у окупираној Европи током Другог светског рата.

 

Неколико недеља након нацистичке окупације Аустрије, 8. августа 1938. године, затвореници из логора у Дахауу,  концентрационог логора у близини Минхена, пребачени су у аустријски град Маутхаузен, у близини Линца.

 

Концентрациони логор у Матхаузену био је познат као средишњи логор за укупно 49 других логора који су се налазили на територији окупиране Аустрије. Између 8. августа 1938. и 5. маја 1945. године, око 195.000 мушкараца и жена, били су заточени у тим логорима.

 

Концентрациони логор у Матхаузену ослобођен је 5. маја 1945. године од стране јединица совјетске Црвене Армије. Државни музеј у Матхаузену установљен је 1949. године, када је и започета изградња националних меморијала.

 

Поред логора смрти који се налазио у самом месту Матхаузен, логори су постојали и у бројним другим насељеним местима попут Гусена, Ебензеа, Мелка и других.