Aa

Aa

Обележена 75. годишњица битке на Кадињачи

Обележена 75. годишњица битке на Кадињачи

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драган Поповић, предводио је данас државну церемонију поводом обележавања 75. годишњице битке на Кадињачи. Код спомен-костурнице херојима Кадињаче положени су венци и одате државне и војне почасти.


Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Ужица, представници СУБНОР-а Србије, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.
Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, присутнима се обратио државни секретар Драган Поповић, градоначелник Ужица Тихомир Петковић и представник СУБНОР-а.
У уметничком програму под називом „Ноћ пре јутра“ учествовали су глумци Ђорђе Бранковић, Владислав Михаиловић и Ивана Јановић, и хор „Ноктурно“, којим је дириговао Ђорђе Станковић. Програм је реализовао Марко Станић.
Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, у сарадњи са градом Ужицем и Народним музејом у Ужицу.

Борба неколико стотина партизана на Кадињачи против око 3.000 добро наоружаних немачких војника забележена је у историји НОБ-а као један од највећих подвига српских партизана. За тај подвиг ужички Раднички батаљон је одликован Орденом заслуга за народ Првог реда.