Aa

Aa

Обележена 73. годишњица битке на Кадињачи

Обележена 73. годишњица битке на Кадињачи

Читај ми

КАДИЊАЧА - Служењем парастоса и полагањем венаца на Кадињачи је обележена 73. годишњица битке у којој је 29. новембра 1941. године изгинуо цео Раднички батаљон бранећи Ужичку републику.

Парастос изгинулим борцима служили су свештеници ужичке цркве, а пошту херојима Кадињаче полагањем венаца одали су делегације Владе Србије, Генералштаба Војске Србије, СУБНОР-а, Града Ужица и потомака бораца.

На централној државној церемонији у спомен комплексу Кадињача, испред Владе Републике Србије говорио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, који је истакао да је Србија поносна на своју антифашистичку прошлост и подсетио да је фашизам највеће зло у историји човечанства.

"Хероји Кадињаче су свесно дали своје животе борећи се против фашизма, да га ми не би доживели у облику какав је био тада. Зато смо данас овде у знак сећања на њих и обавезе да се против тог зла морамо борити и даље. Фашизам је изгубио рат пре 69 година, али није поражен. Има га данас свуда у свету и морамо му се супроставити на сваком месту када га уочимо", поручио је Поповић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић подсетио је на ратна страдања Радничког батаљона у одбрани Ужичке републике и истакао да се Ужице са поносом сећа хероја Кадињаче.

"Поносни смо на 67 дана Ужичке републике, која је била велика подршка јачању антифашистичког фронта у Европи. Борци Радничког батаљона су имали храброст да бране своје идеале и уверење да је у име будућих генерација исправно жртвовати сопствени живот", истакао је Петковић.

У уметничком програму учествовали су глумци позоришта из Ужица.


Централну церемонију обележавања 73. годишњице битке на Кадињачи организовали су Влада Републике Србије, Републички одбор СУБНОР-а Србије и град Ужице.