Aa

Aa

Oбележeна 24. годишњица страдања на Варваринском мосту

Oбележeна 24. годишњица страдања на Варваринском мосту

Oбележeна 24. годишњица страдања на Варваринском мосту

Читај ми

Поводом обележавања годишњице страдања на Варваринском мосту, на позив општине Варварин, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања државни секретар Зоран Антић и Милош Ковачевић, положили су венац и одали пошту на спомен обележје жртвама НАТО бомбардовања.

 

Традиционално, са Варваринског моста ђак генерације је венац симболично спустио  у Велику Мораву. Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Расинског управног округа, председница општине Варварин, представници локалних самоуправа, породице жртава, удружења и грађани.

 

Организатор комеморативног окупљања је Општинска управа Варварин.                                       

 

Ваздушни напад на мост извршен је на празник Свету Тројицу и пијачни дан, када се у близини моста налазило преко 1000 људи. Тог дана било је ведро и сунчано време, што значи да су пилоти НАТО бомбардера имали добру видљивост. Бомбардери НАТО-а гранатирали су варварински мост у два наврата.

 

У првом нападу који је отпочео око 13:25 часова по локалном времену, мост је погођен са две ракете. Као последица погодака ракетама, мост је одвојен од средњег носача, са градске стране срушен је у реку, док је други крај склизнуо на узвишену обалу, тако да је на крају део дуг око 100 метара висио под јаким углом срушен у Морави. У првом нападу живот су изгубиле три особе, a најмање пет особа је повређено. Иако је мост већ био срушен, авиони НAТО-a су се, 3-6 минута касније вратили и извршили други напад, испаливши још две ракете које су усмртиле седам и тешко повредиле још дванаест цивила који су у међувремену дошли како би помогли повређенима у првом нападу.