Aa

Aa

Обележена 205. годишњица од избијања Другог српског устанка

Обележена 205. годишњица од избијања Другог српског устанка

Обележена 205. годишњица од избијања Другог српског устанка

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић предводио је државну церемонију обележавања 205. годишњице од избијања Другог српског устанка у оквиру Спомен комплекса "Други српски устанак" у Такову код Горњег Милановца. 

 

Организатор церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије. 

 

Венце су положили и представници  Општине Горњи Милановац.

 

У историјском Такову крај Горњег Милановца налази се меморијални комплекс посвећен догађајима из 1815. године када је Милош Обреновић, након празничног богослужења  у цркви-брвнари на Цвети, позвао окупљене угледне Србе да поново узму оружије у руке и наставе борбу започету 1804. године под Карађорђем. Тиме је почео знаменити Други српски устанак, који је водио коначном крају турске власти на овим просторима. У оквиру комплекса, поред цркве-брвнаре, налази се и музејска поставка, која је смештена у спомен-школи, дар краља Алелсандра Обреновића, као и монументални споменик који приказује кнеза Милоша у полагању заклетве пред устаничким првацима.

 

У Такову, 23. априла 1815. године Милош Обреновић је на скупу старешина објавио почетак новог устанка за ослобођење Србије од турске власти. Након двомесечних борби Турци су се задржали само у Београду и у неколико утврђених градова.

 

Вештим дипломатским преговорима Милош Обреновић је до краја 1815. године закључио усмени споразум с Маршали Али-пашом, по којем је признат за врховног српског кнеза. Он је, мирним путем, пуних петнаест година постепено изграђивао аутономни положај Србије у оквиру турског царства и своју власт у Србији. 

 

Хатишерифом од 1830. године Србији је призната аутономија.