Aa

Aa

Обележена 204. годишњица боја на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића

Танаска Рајића

Обележена 204. годишњица боја на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић положио је венац поводом обележавања 204. годишњице битке на Љубићу и годишњице смрти Танаска Рајића која је одржана 6. јуна 2019. године код споменика Танаску Рајићу на брду Љубић код Чачка.

 

Организатор државне комеморативне свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венце су поред представника Владе Републике Србије положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Моравичког управног округа, градоначелник Чачка, као и представници бројних удружења, политичке странке и грађани.

 

Битка на Љубићу одиграла се 6. јуна 1815. године и најзначајнија је у Другом српском устанку. Том приликом, чувајући топове, погинуо је Танаско Рајић, заповедник српске артиљерије. На брду Љубић налазили су се утврђени српски шанчеви. Турци су опколили Рајићев положај и успели да га савладају. У бици је, међутим, погинуо и турски заповедник Имшир паша, а Срби су извојевали победу на Љубићу.