Aa

Aa

Обележена 198. годишњица смрти вожда Карађорђа

Обележена 198. годишњица смрти вожда Карађорђа

Читај ми

ТОПОЛА - Одавањем државних и војних почасти и полагањем венаца у црвки Светог Ðорђа на Опленцу у Тополи данас је обележена 198. годишњица смрти вожда Првог српског устанка Ðорђа Петровића Карађорђа.

Венце, крај саркофага вожда Карађорђа, положили су државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, представници министарстава одбране и полиције, Војске Србије, принц Александар Карађорђевић, управник Задужбине Краља Петра првог на Опленцу Драган Рељић, председник општине Топола, чланови Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. године и други поштоваоци Карађорђа.

Прослављени војсковођа вожд Карађорђе рођен је у селу Вишевац код Раче Крагујевачке, око 1768. године. Тачан датум рођења није забележен.

За вођу устанка против турске власти изабран је средином фебруара 1804. године на народном збору у Орашцу.

Био је један од најзначајнијих војних заповедника у Србији, у периоду од 1804. до 1813. године. Његови највећи успеси на бојном пољу били су бојеви на Иванковцу 1805, Мишару и Делиграду 1806. и борбе за ослобођење Београда 1807. године.

Карађорђе је убијен 25. јула 1817. године у Радовањском Лугу крај Велике Плане.