Aa

Aa

Обележена 160. годишњица од смрти кнеза Милоша Великог

Обележена 160. годишњица од смрти  кнеза Милоша Великог

Обележена 160. годишњица од смрти кнеза Милоша Великог

Читај ми

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић предводио је церемонију обележавања 160. годишњице од смрти великог кнеза Милоша Обреновића која је одржана 26. септембра 2020. године у Саборној цркви у Београду.

 

Верском обреду, полагању венаца и одавању почасти присуствовали су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбранe и Војске Србије као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

 

Кнез Милош Велики (владао од 1815. до 1839. и од 1858. до 1860. године) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. За предводника Другог српског устанка изабран је на Цвети, 23. априла 1815. године, у Такову крај Горњег Милановца. 

 

Владавине кнеза Милоша Великог обележило је постепено успостављање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског Царства, као и завођење личне власти и сукоби са политичким противницима. Био је велики противник доношења устава који би ограничио његову до тада апсолутну власт у Србији. Након што је 1835. године усвојен Сретењски устав унутрашњеполитичка криза у Србији почела је да се захуктава да би кулминирала 1838. године проглашењем тзв. Турског устава и абдикацијом кнеза Милоша до које је дошло 1839. године.

 

Након свргавања кнеза Александра (Карађорђевића), кнез Милош се по други пут нашао на српском престолу и то од 1858. до своје смрти 26. септембра 1860. године.