Обележeна 153. годишњица смрти кнеза Михаила Обреновића

Обележeна 153. годишњица смрти кнеза Михаила Обреновића

Обележeна 153. годишњица смрти кнеза Михаила Обреновића

Читај ми

Државни секретар Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Миодраг Капор предводио је данас у Саборној цркви у Београду церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања годишњице смрти кнеза Михаила Обреновића.

 

Крај саркофага Михаила Обреновића, венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Организатор комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Кнез Михаило Обреновић, који је владао Србијом од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. године, био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. 

Владавину кнеза Михаила обележило је даље јачање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и успостављање читавог низа значајних институција културе, просвете и науке. 

Био је велики заговорник стварања савеза хришћанских држава Балкана, а у циљу њиховог коначног и потпуног ослобођења од отоманске власти. Трагично је настрадао у атентату у Топчидеру 10. јуна (29.маја) 1868. године.