Aa

Aa

Обележена 143. годишњица Првог српско - турског рата

Обележена 143. годишњица Првог српско - турског рата

Обележена 143. годишњица Првог српско - турског рата

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, поводом обележавања 143. годишњице Првог српско - турског рата положио је венац на споменик погинулим борцима на Калипољу и мајору Илићу на Јавору.

 

Министар Ђорђевић је након полагања венца и одавања почасти погинулим борцима, подсетио да је у Првом српско - турском рату 25.000 људи у дало своје животе за српску независност.

 

„Обележавање 143. годишњице Јаворског рата, прилика је да сагледамо своју улогу у великом делу које је остало након свих тих живота које су наши преци добровољно жртвовали, а то је наш живот и рад у слободној и сувереној, модерној српској држави“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је такође истакао да је за један од ретких успеха српске војске у Јаворском рату био заслужан Мајор Михаило Илић, под чијим су вођством српски борци вишемесечним борбама сузбијале отоманске нападе, али и да је Илић објављивао стручне радове у којима је описивао инфраструктуру у Србији. Тим поводом подсетио је да је Република Србија у последњих неколико година у тој области, као и у многим другим сферама, остварила значајне напретке и резултате. 

 

„Председник Александар Вучић и Влада Републике Србије свесни су да је за одржив раст привреде неопходан равномерни развој свих крајева наше земље. На то су усмерени сви наши напори и инвестиције у путну инфраструктуру, али и неуморно лично залагање  председника Вучића да се у сваки од српских градова доведе неки од директних страних инвеститора, како би сваки грађанин Републике Србије могао да оствари своје право на живот, рад, заштиту и лично благостање у једној уређеној и просперитетној заједници“, рекао је министар и закључио да је улагање у развој Републике Србије у свим аспектима најбољи могући начин да се настави животно дело мајора Илића и 25.000 предака страдалих у Ослободилачким ратовима од 1876. до 1878. године.

 

Догађају су присуствовали председник општине Ивањица Зоран Лазовић, председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, председник хуманитарне "Стара Рашка" Рајко Добросављевић, представници Војске Србије.