Aa

Aa

Обележена 109. годишњице Кумановске битке

Обележена 109. годишњице Кумановске битке

Обележена 109. годишњице Кумановске битке

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име Владе Републике Србије, предводио је државну цремонију  поводом обележавања 109. годишњице Кумановске битке. 

 

Венци су положени и одата је почаст страдалима на Споменик победе српске војске на брду Зебрњак код Куманова (Република Северна Македонија), у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Амбасаде Републике Србије у Скопљу, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, Српског културног центра Скопље и Српске заједнице у Македонији.

 

Уз државног секретара венац су положили Њ.Е. амбасадор Републике Србије у РС Македонији Невена Јовановић и војни изасланик одбране Војске Србије потпуковник Вујица Вукобратов, посланици у Собрању РС Македоније Иван Стоилковић и Мирослав Јовановић, Српска заједница у Македонији, Српски културни центар, Удружење Српска слога Видовдан, Удружење за заштиту и очување српских споменика у Северној Македонији, потом представници општине Старо Нагоричане, Града Куманова и Градске општине Центар Скопље, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије из Србије и Северне Македоније.

 

Венци су положени и одата је почаст код Спомен обележија у месту Ранковице, које је посвећено страдању српских бораца Шесте јужно-моравске бригаде у Другом светском рату, као и у Спомен костурници српских војника и официра у Кривој Паланци где су похрањени посмретни остаци пострадалих у борбама током Првог светског рата.

 

Најзначајника битка Првог балканског рата одиграла се у кумановској долини 21. и 22. октобра 1912. године. Српска војска победила је тада надмоћније турске трупе и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

 

Споменик кумановским јунацима првобитно висок преко 48 метара, рад истакнутог српског архитекте Момира Коруновића, подигнут је 1937. године да би свега пет година касније био већим делом уништен од стране бугарских окупационих трупа.

 

У крипти споменика положени су посмртни остаци више стотина српских јунака страдалих у Кумановској бици.