Aa

Aa

Обележена 105. годишњица од Топличког устанка

Обележена 105. годишњица  од Топличког устанка

Обележена 105. годишњица од Топличког устанка

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводио је државну церемонију поводом обележавања 105. годишњице од избијања Топличког устанка. Церемонија полагање венаца одржана је код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912–1918 и жртвама Народног устанка 1917. године у Прокупљу. Присутним грађанима обратили су се градоначелник.

 

Венце су положили и одали почаст и представници  Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Топличког управног округа, града Прокупља, као и бројана удружења бораца и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.              

                                                                           

Организатор церемоније је Влада Републике Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

                                           

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу и проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину.