Aa

Aa

Обележена 105. годишњица од страдања српских интернираца у логору у Арадској тврђави у Румунији

Обележена 105. годишњица од страдања српских интернираца у логору у Арадској тврђави у Румунији

Обележена 105. годишњица од страдања српских интернираца у логору у Арадској тврђави у Румунији

Читај ми

Поводом обележавања годишњице страдања интернираца у логору у Араду на спомен обележјима страдалим интернирцима у Арадској тврђави и градском гробљу Помениреа, као и на Споменику страдалим југословенским пилотима из 1941. године у Темишвару, у име Владе Републике Србије венце је положио генерални конзул Р. Србије у Темишвару Владан Тадић. Церемонија полагања венаца одржана је у присуству представника Префектуре Арад, Жупанијског савета Арад, Града Арад, представника Војске Румуније и представника Савеза Срба у Румунији.

 

Централна церемонија одавања почасти страдалим интернирцима у Првом светском рату одржана је на улазу у Арадску тврђаву. Присутнима су се, том приликом,  кратким и пригодним говорима обратили генерални конзул Владан Тадић, и у име жупаније и града Арада заменик префекта Паул Серђиу. Поред В. Тадића, венце су положили и у име Префектуре жупаније Арад – заменик префекта П. Серђиу и командант јединице распоређене у Арадској тврђави потпуковник Сорин Семениук; Жупанијског савета Арада – јавни администратор Мадона Стојан; Градоначелника Арада – саветник градоначелника Дариус Бозешан; Савеза Срба у Румунији – потпредседници Б. Јоргован и Дарко Воштинар и секретар Златиборка Марков.

 

Истога дана венци су положени и одата је почаст  српским интернирцима, који су сахрањени на обали реке Мориш, на спомен обележје постављено 2019. године, на споменик страдалим српским интернирцима који се налази на арадском градском гробљу Помениреа, као и на Споменик страдалим југословенским пилотима у априлском рату 1941. године на централном градском гробљу хероја „Липова“ у Темишвару. 

 

У раздобљу Првог светског рата на територији румунског града Арада, прецизније у оквирима Арадске тврђаве, постојао је Аустро-угарски логор за интернирце у коме је било заточено више хиљада лица српског порекла. Током четири ратне године, према расположивим подацима страдало је њих 4317.

 

Сахрањивање страдалих вршено је на две локације:

у непосредној близини саме тврђаве, на обали реке Мориш и

на арадском градском гробљу „Поменириа“;

 

Локалитет у непосредној близини тврђаве, за који се зна да је ту покопан највећи број страдалих, достојно је обележен и 2019. године је први пут положен венац на новоизведеном споменику. Овај споменик је пројектовао Републоички завод за заштиту споменика културе, а реализован је из средстава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На Арадском градском гробљу „Поменириа“ 1932. године подигнут је скромни камени споменик изнад костурнице у којој је сахрањен мањи број страдалих.

Залагањем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Генералног конзулата у Темишвару, румунске службе су извршиле 2006. године радове на уређењу споменика и костурнице на арадском градском гробљу „Поменириа“.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од тада, посредством Генералног конзулата у Темишвару, измирује трошкове редовног одржавања тог војног меморијала.