Обележена 101. годишњицa смрти краља Петра Првог Карађорђевића

Обележена 101. годишњицa смрти краља Петра Првог Карађорђевића

Обележена 101. годишњицa смрти краља Петра Првог Карађорђевића

Читај ми

Државни секретар Министарства за  рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор предводио је државну церемонију обележавања 101. годишњице од смрти краља Петра Првог Карађорђевића, која је одржана у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе. 

 

Уз државне и војне почасти, крај владаревог саркофага венце је положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије, председник општине Топола Владимир Радојковић, представници Задужбине „Краљ Петар Први“, као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Организатор  државне комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


 

Краљ Петар Први Карађорђевић (умро 16. августа 1921. године у Београду) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. На престо је дошао након Мајског преврата и убиства краља Александра Првог и краљице Драге 1903. године. Владавину Петра Првог обележили су Анексиона криза,  тзв. Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први светски рат из којих је Србија, након великих победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.