Aa

Aa

Обележена 100. годишњица битке на Гучеву

Обележена 100. годишњица битке на Гучеву

Читај ми

ЛОЗНИЦА - Церемонијом полагања венаца и одавања почасти данас је у Гучеву код Лознице обележено 100 година од Дринске битке у којој су припадници српске војске покушали да спрече инвазију Аустроугарске у Краљевину Србију 1914.године.

Церемонију је, у име Владе Србије, предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је на спомен-костурницу настрадалима положио венац, заједно са представницима Министарства одбране и Војске Србије, града Лознице и удружењима грађана посвећеним очувању сећања и неговања традиције ослободилачких ратова Србије.

Обраћајући се окупљенима, Вулин је поручио да српски војници и грађани никада неће бити заборављени, поручивши да нису исти они који су Србију бранили и они који су на њу насрнули.

"Нису исти ни после 100 година они који су на Србију насрнули и они који су Србију бранили. Не може бити иста Дринска дивизија и 42. домобранска вражија, која је своје вражје име зарадила баш палећи Мачву, баш кољући Посавину, баш вешајући и убијајући све, од детета до старца", рекао је Вулин, додавши да је на нама да памтимо своје јунаке.

Вулин је подвукао и да се осим имена страдалих не сме заборавити ни реч због које су гинули - слобода.

"Слобода се некада брани оружјем, некада политиком, некада привредом, некада рађањем, али се увек и безусловно брани. Србија има чега да се сећа и поноси, као и да се нада. Прошло је 100 година, али реч због које је вредло бити на Гучеву, Церу, Кајмакчалану - слобода, одзвања још у свакој српској глави", поручио је Вулин.