Aa

Aa

Обележен Светски дан борбе против трговине људима

Обележен Светски дан борбе против трговине људима

Обележен Светски дан борбе против трговине људима

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић одржала радни састанак са запосленима у Центру за заштиту жртава трговине људима поводом обележавања 30. јула, Светског дана борбе против трговине људима.

 

Божовић је подсетила да је Влада Републике Србије 2012. године формирала Центар за заштиту жртава трговине људима, да је потом отворено прихватилиште, као и да је Република Србија, једна од ретких држава у Европи, која има специјализовану државну институцију за идентификацију и координацију заштите жртава трговине људима.

 

„Република Србија чини значајне напоре на пољу борбе против трговине људима и наставићемо да у пуној димензији подржавамо рад Центра, да радимо на превенцији, јер  сви грађани имају право на слободу“, рекла је државни секретар и додала да ће  Министарство радити на унапређивању сарадње државних и других система у оквиру националног механизма упућивања  жртава трговине људима.

 

На радном састанку  представљен је шестомесечни извештај о раду Центра и разговарало се о приоритетима даљег рада и развоја установе, а директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Александра Љубојевић истакла је да Центар 2019. године континуирано пружа подршку за 235 жртава трговине људима.

 

„Прихватилиште за ургентни пријем, које је отворено ове године као организациона јединица Центра, знатно је унапредио наш свеукупни рад и наставићемо да крупним корацима идемо још даље у заштити жртава у пуном капацитету“, рекла је директорка Љубојевић и захваливши се ресорном министарству на пружању подршке.