Aa

Aa

Обележен Међународни дан слепих

Обележен Међународни дан слепих

Обележен Међународни дан слепих

Читај ми

Поводом Међународног дана слепих, познатијег као Дан белог штапа, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић посетили су Градску организацију слепих и слабовидих Београда у којој се већ три деценије обележава овај значајни датум.

 

Према речима министра обележавање овог дана представља јединствену прилику да се нагласи значај ове специфичне теме која заслужује пажњу, не само оних на које се односи и доносиоца одлука, већ и шире јавности, чиме се доприноси бољој инклузији слепих особа у живот шире друштвене заједнице и промовишу њихова људска права.

 

„Обезбеђивање бољих услова живота особама са инвалидитетом приоритет је рада Владе од 2014. године од када је Александар Вучић дошао на чело. Успоставили смо другачији начин комуникације и сарадње са удружењима и савезима особа са инвалидитетом,  и њима препустили да нам кажу које су то њихове потребе и у чему можемо да им помогнемо. Тако знамо да заиста пружамо помоћ тамо где им је најпотребнија, што и представља наш задатак“, рекао је Ђорђевић и поздравио иницијативу Градске организације слепих Београда за одржавање трибине о безбедности слепих у саобраћају.

 

Министар је подсетио на реализоване стратешке пројекте у области приступачности у периоду од 2017. до 2020. године. Како је навео, постављена је звучна сигнализација на 57 раскрсница на 509 семафора у свих 17 градских општина чиме је Београд први град у Европи који је омогућио самостално кретање слепим и слабовидим особама. У текућој години подржана је реализација пројекта обуке за самостално кретање помоћу белог штапа који реализује Градска организације слепих Београда  чиме се подстиче активизам и обезбеђују услови за равноправно учешће слепих особа са инвалидитетом у живот шире друштвене заједнице.

 

„Особе са инвалидитетом су потпуно равноправне особе у друштву које заслужују једнаке могућности и неопходно је искоренити стереотипе који постоје према њима, поготово када је реч о њиховом запошљавању. Министарство представља пример, када је реч о  запошљавању особа са инвалидитетом и на тај начин жели да утиче на бољу промоцију њиховог запошљавања“, рекао је министар и истакао да значајну улогу у остварењу овог циља имају и медији и послодавци.

 

Ђорђевић је навео и да је Министарство финансирало и набавку софтвера, односно синтетизатора говора за андроид мобилне телефоне, који слепим и слабовидим особама омогућава да на најквалитетнији начин користе мобилни телефон, а у претходном периоду подржана је реализација више пројеката адаптације, опремања и дигитализације садржаја библиотеке „Др Милан Будимир” у Београду, која је у саставу Савеза слепих Србије почев од 1971. године и представља највећу библиотеку за слепе особе на Балкану.

 

„Органи државне управе су у служби свих грађана. Министарство  је у складу са тим, међу првима и званичну интернет презентацију прилагодило слепим и слабовидим лицима, чиме је нови сајт Министарства, као и сајт Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, постао доступан слепим и слабовидим особама са инвалидитетом“, навео је Ђорђевић.

 

Међународни дан слепих се обележава данас поред Београда и у Смедереву и Краљеву.