Aa

Aa

Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, у име Владе Републике Србије, положила је венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту у Београду, поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

 

Венце је у својству изасланика председника Републике положила генерални секретар председника Републике Србије Сузана Пауновић, а као изасланик председника Народне скупштине Републике Србије потпредседник др Владимир Орлић.

 

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, представници Савеза Јеврејских општина, Јеврејске општине Београд, Националног савета Ромске националне мањине, Јеврејске општине Земун, удружења и дипломатског кора такође су одали почаст жртвама Холокауста.

 

 

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.