Aa

Aa

Обележен Дан сећања на владавину краља Стефана Уроша I Немањића

Обележен Дан сећања на владавину краља Стефана Уроша I Немањића

Обележен Дан сећања на владавину краља Стефана Уроша I Немањића

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је  церемонију обележавања Дана сећања на владавину краља Стефана Уроша Првог Немањића у манастиру Сопоћани.

 

„Окупили смо се данас овде, на овом светом месту у Царској лаври српској да се присетимо живота и дела великога нашег владара благородног краља Стефан Уроша Првог, али и да се присетимо шта је то што је он својим делом нама оставио у наслеђе“, рекао је минстар Старовић.

 

Министар је указао да смо као народ дуго били склони да се огрешимо о краља, који је према његовим речима,  у нашој историјској свести остао засенчен делом свог великог деде, родоначелника светородне династије Немањића Стефана Немање, свога великог оца Стефана Немањића Првовенчаног, али и сина Милутина, праунука Душана силнога.

 

„Одувек сам био склон да тврдим како је од три и по деценије  власти великога краља Стефана Уроша Првог, онај кључни период у развоју средњевековне српске државе, јер то је време у којем држава добија оне своје најважније темеље.Довођењем рудара, развојем рударства и металургије, а то су у оно време биле врхунске , најсавременије технологије, велики краљ Стефан Урош Први снажи државу, развија се трговина. Тадашња средњевековна Србија  се интегрише у трговинске токове ширег медитеранског басена, богати се. Тиме се ударају темељи за сву ону експанзију која ће доћи у Милутиново и у Душаново доба, и ако бисмо могли у једној речи да дефинишемо шта је то што нам у наслеђу, у аманет оставља благородни краљ Стефан Урош Први Велики, то би била једна реч - држава“, истакао је Старовић.

 

Министар је нагласио да морамо градити државу,  снажну, моћну, уважену, онакву какву је благородни  краљ изградио у своје доба, и да нам данас без такве државе, не само да нема напретка, него нам нема ни опстанка као народа.

 

Поред министра Старовића, венце су положили представниц Министарства одбране и Војске Србије, као и представници делегација и удружења за неговање традиција и борачке организације.