Aa

Aa

Обележен Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Државни секретар на Дану сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Обележен Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић положио је венце и одао почаст поводом обележавања Дана сећања на страдале српске и грчке војнике у Првом светском рату, које је одржано  у оквиру комплекса Грчког војничког гробља из периода Првог светског рата у Пироту и код Споменика српским војницима страдалим у Првом светском рату.

 

Уз државне и војне почасти, поред државног секретара Антића, венце је положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио заменик начелника Генералштаба Војске Србије потпуковник Желимир Глишовић, амбасадорка Републике Грчке у Р. Србији Марија Леванти, амбасадор Кипра у Р. Србији Андреас Фотиу, генерал грчке војске генерал мајор Аристидис Илијопулос, начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић, градоначелници Пирота и Ниша, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Присутнима су се обратили државни секретар Зоран Антић, амбасадорка Р. Грчке Марија Леванти и градоначелник града Пирота Владан Васић.

 

Једино грчко војничко гробље у Србији из времена Првог светског рата, налази се на брду Метљавица код Пирота. На гробљу је сахрањено 358 грчких војника и официра који су крајем 1918. и почетком 1919. године страдали у јакој зими. Њихове кости биле су разбацане по околини Пирота до 1923. године када је српска снаха Катарина Левандис, која је била удата за српског војника Пироћанца, сакупила њихове посмртне остатке и сместила их у гробнице. Највећи број страдалих Грка који су сахрањени на Метљавици били су из Патраса на Пелопонезу. У непосредној близини гробља налази се и споменик посвећен 7.610 Пироћанаца који су такође страдали у Првом светском рату.