Aa

Aa

Обележен Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Обележен Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Обележен Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов предводиио је церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања Дана сећања на страдале грчке и српске војнике у Првом светском рату, која је одржана  у оквиру комплекса Грчког војничког гробља из периода Првог светског рата  у Пироту и код Споменика српским војницима страдалим у Првом светском рату.

 

Венце је поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања положиле  делегације Министарства одбране и Војске Србије, Пиротског управног округа, представници Општине Пирот, амбасадори Републике Грчке, Кипра и Француске, као и војни изасланици Велике Британије, Аустрије, Немачке, Чешке и Румуније, удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Једино грчко војничко гробље у Србији из времена Првог светског рата налази се на брду Метљавица код Пирота. На гробљу је сахрањено 358 грчих војника и официра који су крајем 1918. и почетком 1919. године страдали у јакој зими. Њихове кости биле су разбацане по околини Пирота до 1923. године када је српска снаха Катарина Левандис, која је била удата за српског војника Пироћанца, сакупила њихове посмртне остатке и сместила их у гробнице. Највећи број страдалих Грка који су сахрањени на Метљавици били су из Патраса на Пелопонезу. У непосредној близини гробља налази се и споменик посвећен 7.610 Пироћанаца који су такође страдали у Првом светском рату.