Aa

Aa

Обележен Дан сећања на Погром на Косову и Метохији

Обележен Дан сећања на Погром на Косову и Метохији

Обележен Дан сећања на Погром на Косову и Метохији

Читај ми

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића у Народном позоришту у Београду одржана је комеморативна академија поводом обележавања Дана сећања на Погром на Косову и Метохији - 17. март 2004. године.



Обележавању је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.



Председник Вучић је рекао у Народном позоришту да нисмо довољно анализирали шта се догађало тада и шта је проистекло из тога.



,,А готово никад се нисмо договорили о томе шта нам је чинити у будућности", навео је председник и рекао да је 17.марта пре 20 година постојала немоћ српске државе и немогућност, упркос јунаштву српског народа на Косову и Метохији, да се одбрани од албанске пошасти.



,,У свету без принципа, укопаном у ровове, свету који срља ка самоуништењу, истина је онај бедем иза којег једино можемо да преживимо", рекао је председник Вучић.



Мартовски Погром 2004. године, била је системска, планска и организована акција, етничког чишћења преосталих Срба са простора Косова и Метохије, непосредно предвођена екстремистима тзв. Ослободилачке војске Косова. То је био злочин без казне и злочин без преседана, током кога је за свега 48 сати, етнички потпуно очишћено шест градова и 10 села – Приштина, Обилић, Косово Поље, Липљан, Гњилане и Призрен. Осморо Срба мучки је убијено, још двоје је подлегло повредама, 930 српских кућа до темеља је спаљено, а 4.012 Срба, протерано је са својих вековних огњишта.



Током незапамћеног рушилачког похода албанских екстремиста и руље, која је према званичним подацима бројала између 50.000 и 60.000 Албанаца, неповратно је оштећено 35 храмова Српске православне цркве, међу којима је 18 споменика од посебног културног значаја.



Комеморатнивану академију организовао је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Народним позориштем у Београду.