Aa

Aa

Oбележен Дан победе

Oбележен Дан победе

Читај ми

Дан победе над фашизмом обележен је данас центраном државном церемонијом на Гробљу ослободилаца Београда, а у име Владе РС венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин.

Вулин је поручио да је предуго Србија била скромна када је говорила о својој улози у великој победи, али и подвукао да је наша земља 9. маја 1945. узела улазницу и тапију да буде део Европе. Према његовим речима, 9. мај је наш дан, наш празник и сећање на најлепшу младост која је икада ходала овом земљом, на победничку младост.

"На овај дан 1945. године ми смо узели улазницу и тапију на право да будемо део Европе - на право да будемо део цивилизованог света", рекао је министар и поручио да Србија никада није била на погрешној страни. Он се захвалио свима који су нам омогућили како је рекао и да пре Европе будемо Европа и део цивилизованог света.



Београд, Александар Вулин министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,
о обележавању Дана победе

Министар Вулин најавио је скоро доношење закона о борачко-инвалидској заштити. "Нема праведније и поштеније прилике него да то данас кажемо", рекао је Вулин. Он је навео да су борци увек били на страни истине и борили се против фашизма који често мења лица и униформу. Они од државе могу да очекују захвалност.

Вулин је рекао да ће Министарство на чијем је челу и даље обележавати овакве датуме поноса и победе, али да ће почети да обележава и нове датуме на којима ће се захвалити свим борцима за слободу.

У церемонији су учествовали представници Министарства одбране и Војске Србије, Републичког одбора СУБНОР-а, Града Београда, као и представници амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије и Азербејџана.

Дипломатски представници Републике Србије положили су венце на српске војне меморијале и места страдања из периода Другог светског рата на тлу Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Египта, Израела, Италије, Мађарске, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Француске, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Шпаније и других држава.

Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату традиционално је обележен образовним активностима у великом броју основних и средњих школа, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Републике Србије.