Обележен Дан бранилаца отаџбине

Обележен  Дан бранилаца отаџбине

Обележен Дан бранилаца отаџбине

Читај ми

На позив Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положио је венце и цвеће и одао почаст поводом обележавања државног празника Руске Федерације, Дана бранилаца отаџбине. Том приликом венци и цвеће положени су у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда, на Споменик Рускe славe на Новом гробљу у Београду и  Споменик совјетским ветеранима на Авали. 

 

Организатор церемоније је Амбасада Руске Федерациије у Републици Србији. Поред државног секретара венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, амбасада Руске Федерације, Белорусије и Казахстана и удружења.

                               .

 

Дан бранилаца отаџбине је један од највећих руских празника, а под тим именом слави се од 1993. године. За време Совјетског савеза био је то Дан Црвене армије и флоте. Након распада СССР-а, наставило се са обележавањем празника у Руској Федерацији и још неким републикама бившег Совјетског савеза.

 

Званични Дан Црвене армије, 23. фебруар 1918. године, означава дан првог масовног регрутовања у Црвену армију у Лењинграду и Москви и прву борбену акцију против окупационе армије Немачког царства.

 

Овај празник је за Русе симбол херојске историје државе, јединства народа и армије, славе и патриотизма руске војске. У готово свим градовима широм Руске Федерације организују се параде, шетње, концерти, изложбе фотографија, оружја и војне технике, а слави се и у касарнама. Приређују се тематске књижевне вечери и позоришне представе, као и многе друге свечаности.