Aa

Aa

Обележавање Светског дана дијабетеса

Обележавање Светског дана дијабетеса

Обележавање Светског дана дијабетеса

Читај ми

Поводом Светског дана дијабетеса који се 14. новембра обележава широм света, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подсећа да у Републици Србији од дијабетеса болује скоро 770.000 особа или 12% одраслог становништва. 

 

Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом спроводи низ активности у партнерству са савезима и удружењима особа са инвалидитетом, које су фокусиране на унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом и стварање могућности за њихово учешће у свим областима друштвеног живота. 

 

Ресорно министарство у сарадњи са републичким и покрајинским савезом окупља велики број удружења која делују на локалном нивоу, а у циљу унапређења квалитета живота  особа оболелих од дијабетеса, као и живота њихових породица. 

 

Активности су усмерене на подизање здравствене културе, лечење, боље познавање саме болести, као и живота са њом.

 

Поводом  Светског дана дијабетеса, Савез друштва Србије и Савез друштава Војводине за борбу против шећерне болести организују активности  са циљем подизања свести о важности превенције и благовременог откривања болести. У циљу подршке раду републичког и покрајинског савеза за борбу против шећерне болести и организација у њиховом саставу, Министарство је у 2023. години пружило подршку у укупном износу од преко 9.2 милиона динара.

 

Светски дан дијабетеса је највећа глобална кампања посвећена подизању свести о дијабетесу код више од милијарду људи у преко 160 земаља. Уједно је прилика да се подстакне јавна расправа о важности превенције и лечења дијабетеса као једног од највећих изазова здравља у модерном друштву.

 

Овај дан се обележава  сваке године у оквиру иницијативе Светске здравствене организације и Међународне федерације за дијабетес. Тема којој је посвећен Светски дан борбе против дијабетеса за период 2021-2023. године је „Доступност терапије за дијабетес”.