Aa

Aa

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ОД СМРТИ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА И ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА СРБА У ЛОГОРУ ЈИНДРИХОВИЦЕ

Обележавање годишњице од смрти гаврила Принципа и годишњице страдања срба у логору Јиндриховице

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ОД СМРТИ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА И ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА СРБА У ЛОГОРУ ЈИНДРИХОВИЦЕ

Читај ми

Поводом обележавања 103. годишњице од смрти Гаврила Принципа и годишњице страдања Срба у логору Јиндриховице, 28. и 29. априла 2021. године, а у складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, делегација Амбасаде Републике Србије, положила је венац и одала почаст код спомен -костурнице у некадашњем концентрационом логору у Јиндриховицама у којем почива 7100 српских заробљеника из Првог светског рата.

 

Венци су положени и у Терезину код спомен - плоче Гаврила Принципа, као и у цркви Успења Пресвете Богородице са спомен - костурницом на Олшанском гробљу у Прагу, у којој почива 131 српски војник погинуо током Првог светског рата.

 

Церемоније полагања венаца и одавања почасти обележене су, ове године, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

 

Гаврило Принцип рођен је у Обљају, 25. јула 1894. године , преминуо је у  Терезину, у Чешкој Републици 28. априла 1918. године. У унутрашњости ћелије смештене у тврђави Терезин, данас постоје само у зид уграђени окови за које је Гаврило Принцип био свезан, који сведоче о његовој мученичкој смрти. На зиду испред ћелије уграђена је скромна плоча са именом затвореника.

Спомен-костурница у месту Јиндриховице је место страдања српских заробљеника за време Првог светског рата. У Јиндриховицама се у периоду од 1915. до 1918. године, налазио највећи концентрациони логор на територији тадашње Аустроугарске. Кроз Логор Јиндриховице је прошло око 40.000 заробљеника међу којима је највише било Срба.

 

На Олшанском гробљу у Прагу у цркви Успења Пресвете Богородице налази се спомен-плоча краљу Александру и спомен костурница са 131 сахрањених српских војника.