Aa

Aa

Oбележавање 123. годишњице од смрти Краља Милана Обреновића

Oбележавање 123. годишњице од смрти Краља Милана Обреновића

Oбележавање 123. годишњице од смрти Краља Милана Обреновића

Читај ми

У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије,  државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, предводиће државну церемонију поводом обележавања 123. годишњице од смрти краља Милана Обреновића.

 

Државна церемонија одржаће се 11. фебруара 2024. године од 12 часова, крај гробнице краља Милана Обреновића, која се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој гори.

 

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венце ће положити и одати почаст и представници Министарства одбране и Војске Србије, Покрајинског секретаријата за културу и информисање, Општине Ириг, удружења за неговање традиција  и грађани.

 

Краљ Милан Обреновић владао је Србијом од 1868. до 1889. године. Током тог периода вођено је више ослободилачких ратова, а Србија је стекла међународно признање одлукама берлинског конгреса од 13. јула 1878. године. Краљ Милан умро је у Бечу 11. фебруара 1901. године, а сахрањен је у гробници која се налази у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори.