Aa

Aa

Обележавање 101. годишњице Дана примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији

Обележавање 101. годишњице Дана примирја у Првом светском  рату на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији

Обележавање 101. годишњице Дана примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију поводом обележавања 101. годишњице Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра 2019. године на Српском војничком гробљу у граду Битољу у Републици Северној Македонији.

 

Церемонији су такође присуствовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, Владе Републике Северне Македоније, Министарства одбране и армије Републике Северне Македоније, представници српске заједнице у Републици Северној Македонији, кадети Војне академије из Београда, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, ученици Војне гимназије из Београда, представници дипломатског кора, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти присутнима се  обратио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

 

Истог дана положени су венци и одата почаст на српским војничким гробљима у местима Добровени, Живојно, Скочивир и Бач  у подножју планине Кајмакчалан.

                                                

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11.00 часова у знак сећања на 11. новембар 1918. године у 11.00 часова када је на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначких пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918.)