Aa

Aa

Обавеза Владе Србије је да брани радничка права

Обавеза Владе Србије је да брани радничка права

Читај ми

„Нови Закон о безбедности и здрављу на раду, очекује се у току ове године, а поред њега у плану су и Закон о осигурању у случају повреде на раду, Измене и допуне Закона о социјалној заштити, Закон о социјалним картама и Закон о социјалном предузетништву“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић на Четвртој годишњој конференцији Владе Србије и Националне организације за локални економски развој (НАЛЕД) "Излаз из сиве економије".

 

Како каже, све ово допринеће да грађани буду уверени да је држава на њиховој страни и да све ради у њихову корист.

 

„Обавеза Владе Србије је да брани радничка права и у томе треба сви заједнички да учествујемо. Радници треба да буду свесни својих права и да пријаве оне који их крше. За државу они представљају кључ успеха, јер без задовољних радника, нема ни добрих резултата, а ни напретка“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао је да је у току 2017. и 2018. године Министарство поставило посебан акценат на борбу против сиве економије, посебно кроз пројекат у сарадњи са Краљевином Норвешком„ Реци НЕ раду на црно“ који је дао одличне резултате.

 

„Сви радници морају да раде у складу са законом јер тиме остварују и право на здравствено и социјално осигурање, а желимо да и они тога буду свесни. Појачаним инспекцијским надзорима контролишемо и послодавце, односно да ли су обезбедили права која радницима следују. На сајту Министарства уведена је и пракса да се објављују листе оних који раде у складу са законом, али и оних који га крше и верујемо да ће и то допринети да рад на црно више не постоји“, рекао је министар.

 

 

Ђорђевић је истакао и да је у 2018. години било за 31 одсто више инспекцијских надзора него у 2017. години, али да је ипак утврђен мањи број оних који су радили на црно што показује велики помак када је у питању борба против рада на црно.

 

Према његовим речима, посебан значај имаће и израда социјалних карата, којим ће расподела социјалне помоћи бити транспарентнија. Навео је и да је и увођење регистара, за пријаву сезонских радника такође од велике важности, јер како каже ово је први пут да радници који обављају овакву врсту послова  буду пријављени и да остваре права која имају.